Aby przeszukać stronę musisz wpisać frazę
Szukaj

Jaki filtr do wody?

Kategoria
Oczyszczanie wody
Opublikowany
21.11.2025
Filtr do wody
Filtr do wody

Jeśli chcesz mieć krystalicznie czystą i zdrową wodę, wybierz filtr wykorzystujący technologię odwróconej osmozy z systemem remineralizującym.

W zależności od warunków w kuchni możesz kupić filtr nablatowy albo pod zlew.

W tym artykule omawiamy różne rodzaje filtrów do wody i podpowiadamy, który z nich warto wybrać w zależności od swoich potrzeb i oczekiwań.

Rodzaje filtrów do wody

Filtry do wody możemy podzielić na: nablatowe, podblatowe oraz dzbanki filtrujące. Każde z tych rozwiązań ma swoje zalety oraz wady.

Filtr nablatowy

Filtr do wody nablatowy

Filtr nablatowy ustawia się na blacie kuchennym. Może być podłączony do zlewu, aby pobierał wodę bezpośrednio z sieci lub być wyposażony w pojemnik napełniany ręcznie.

Nie wymaga montażu pod zlewem, co stanowi zaletę w przypadku małych mieszkań, gdzie często brakuje miejsca na montaż systemu podzlewowego. 

Główną technologią wykorzystywaną przez filtry podzlewowe jest odwrócona osmoza

Filtr pod zlew

Filtr do wody pod zlew

Filtr podzlewowy – jak sama nazwa wskazuje – montuje się pod zlewem. Urządzenie jest podłączone do sieci w taki sposób, że woda zostaje oczyszczona przed wypłynięciem z kranu.

Urządzenie nie zajmuje miejsca na blacie, ale jego montaż nie wszędzie jest możliwy.

Podobnie jak filtr nablatowy, filtr podzlewowy wykorzystuje zazwyczaj technologię odwróconej osmozy.

Dzbanek filtrujący

Dzbanek filtrujący do wody

Dzbanek filtrujący to najtańszy sposób oczyszczania wody, z którego korzysta wielu Polaków. W takim dzbanku zanieczyszczenia usuwa głównie filtr węglowy, wykonany z aktywowanego węgla o dużej powierzchni chłonnej i porowatej strukturze. 

Filtr węglowy

Działa głównie na zasadzie adsorpcji, co oznacza, żę zanieczyszczenia „przylegają” do powierzchni węgla. 

Usuwa z wody m.in. chlor i związki organiczne. Nie usuwa bakterii, w tym bakterii e coli, a metale ciężkie eliminuje tylko częściowo. 

Filtr odwróconej osmozy

Odwrócona osmoza opiera się na przepuszczaniu wody przez membranę półprzepuszczalną w kierunku przeciwnym niż w naturalnej osmozie, czyli z roztworu o wyższym stężeniu substancji do roztworu o niższym stężeniu. 

W procesie tym pod wpływem zwiększonego ciśnienia woda przemieszcza się przez membranę, a większość rozpuszczonych w niej substancji — soli, minerałów, metali ciężkich, bakterii i wirusów — zostaje zatrzymana.

Dzięki temu można uzyskać wodę oczyszczoną w około 98-99% zanieczyszczeń. Technologia znajduje zastosowanie zarówno w ujęciach domowych (filtry pod-blatowe, systemy kuchenne), jak i w przemyśle czy medycynie.

Jednakże odwrócona osmoza ma też swoje ograniczenia, ponieważ nie usuwa na przykład skutecznie siarkowodoru, lotnych związków organicznych ani pestycydów.

Ponadto powoduje relatywnie większe zużycie wody oraz może usunąć korzystne minerały.

To dlatego w filtrach z odwróconą osmozą stosuje się dodatkowe technologie oczyszczania (np. filtry węglowe) oraz filtry remineralizujące.

Czy filtr do wody jest potrzebny?

Woda w szklance

Dorosły człowiek powinien spożywać codziennie od 2-2,5 litra wody. Jej jakość ma zatem istotny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.

Ta z kranu zazwyczaj jest czysta, ale istnieją sytuacje, w których warto przefiltrować ją przed spożyciem.

Najważniejsze zasady dotyczące jakości wody kranowej znajdują się w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

Dokument ten reguluje zasady dotyczące maksymalnego stężenia w wodzie różnych substancji oraz kontroli jej jakości. 

 

W dużych miastach próbki wody są pobierane i badane każdego dnia. Ogólne badania dowodzą tego, że picie wody z kranu zazwyczaj nie stanowi dla zdrowia żadnego zagrożenia.

 

Kiedy zatem warto filtrować wodę? Przede wszystkim wtedy, gdy:

  • W budynku znajdują się stare rury – korozja i biofilm osadzający się na wewnętrznych ścianach mogą doprowadzić do zanieczyszczenia wody metalami ciężkimi oraz bakteriami.
  • Smak i zapach wody są nieprzyjemne – czasem jest to ocena subiektywna. Nawet filtry węglowe dobrze radzą sobie z usuwaniem substancji, które odpowiadają za posmak i zapach, co pozwala poprawić komfort spożycia wody kranowej.

 

Warto zwrócić uwagę na fakt, że zakup filtra do wody kranowej to rozwiązanie korzystniejsze finansowo niż kupowanie wody mineralnej.

Bezpieczeństwo filtrów do wody

To, czy filtr będzie prawidłowo spełniał swoją funkcję, uzależnione jest od sposobu korzystania z niego. Najważniejszą zasadę stanowi regularna wymiana elementów ulegających zużyciu.

Zużyte filtry przestają skutecznie usuwać z wody zanieczyszczenia. Co więcej, same mogą stać się ich siedliskiem, co sprawi, że woda po filtracji będzie miała jeszcze gorszą jakość.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź komentarze

Dowiedz się więcej

Marki które u Nas znajdziesz